Bilim Kafede Düzce'de Fındık Dışında Yetişen Doğal Ürünler Konuşuldu
Düzce Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü iş birliğiyle düzenlenen ve bilimle toplum arasında güçlü bir bağ oluşturan Bilim Kafe etkinliği, “Fındığın Gölgesinde Saklı Hazineler: Bahçelerimizde Neler Yetişiyor?” başlığı altında bu kez Musababa köyünde gerçekleştirildi.
Etkinliğe; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Emrah Evren Kara, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ, Düzce Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Etem Gürel ile üreticiler ve Üniversitemiz mensupları katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Emrah Evren Kara, Bilim Kafenin akademik bilgiyle toplumu buluşturan bir platform olduğunu söyleyerek, bilim toplum buluşmaları sayesinde yeni fikirler geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Bugünkü Bilim Kafede Düzce’nin doğal zenginliklerini ve yaban mersini üretimini konuşacaklarını belirterek değerli bilgiler paylaşacak olan Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Ünver’e teşekkür etti.
Etkinliğin davetli konuşmacısı Üyesi Prof. Dr. Hülya Ünver, “Fındığın Gölgesinde Saklı Hazineler: Bahçelerimizde Neler Yetişiyor?” başlıklı konuşmasında Düzce’de fındığın yanında yetişebilecek doğal ürünlerden söz etti.
Düzce’de doğal olarak yetişen birçok ürün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hülya Ünver; kocayemiş, karayemiş, yaban mersini, incir, Trabzon hurması, dağ çileği, kızılcık ve kuşburnunu bu ürünlere örnek olarak gösterdi.
Bu ürünlerin genetik kaynaklarımız olduğunu vurgulayan Öğretim Üyemiz, Ziraat Fakültesi olarak yaptıkları ıslah çalışmalarından örnekler verdi.
Bir ürünü kültüre alarak ve daha iri meyve üreterek ticaretinin yapılabileceğine işaret eden Prof. Dr. Ünver, bu ürünlerin; gıda ve kuruyemiş olarak tüketilebileceğini, tıbbi özellikleri sayesinde sağlıkta kullanılabileceğini, arıcılıkta avantaj sağlayabileceğini ve süs bitkisi olarak değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.