TZOB Başkanı Bayraktar'dan Karadeniz'de Kuraklık ve Fındık Üretimi Uyarısı: "Fındık Vurgun Yedi, Rekolte Tutmaz"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya’nın Karasu ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi’nde kuraklıktan etkilenen fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu ile birlikte üreticiler ve bölge ziraat odası başkanlarıyla bir araya gelen Bayraktar, fındık üreticilerinin karşı karşıya kaldığı kuraklık, don ve zararlı tehdidinin üretimi ciddi biçimde olumsuz etkilediğini vurguladı.
“Fındık Vurgun Yedi, Rekolte Düşecek”Bayraktar, bu yılki fındık rekoltesi tahminlerinin gerçekçi olmadığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı 449 bin tonluk rekolte rakamının tutturulmasının mümkün görünmediğini söyledi. Don, kuraklık ve kahverengi kokarca zararlısının etkisiyle fındıkta ciddi verim kaybı yaşandığını ifade eden Bayraktar, “Fındık ürünümüz vurgun yemiş durumda. Bunun adı don vurgunu, hastalık vurgunu ve en son da kuraklık vurgunu” dedi.
“Bu Sene Fındık Fiyatını Üretici Belirleyecek”Üreticilerin bu yıl fındık fiyatlarını belirlemede daha etkin olacağını belirten Bayraktar, üreticilere arzı dikkatli planlama çağrısı yaptı. “Üreticimiz dikkatli olursa, ihtiyacı kadar ürünü piyasaya arz ederse, fındık fiyatlarının yükseleceğini görecek. Ne Toprak Mahsulleri Ofisi ne tüccar; bu sene fiyatı üretici belirleyecek” ifadelerini kullandı.
Bayraktar ayrıca artan işçilik ve girdi maliyetlerine de dikkat çekerek, üreticinin maliyetini karşılayabilmesi için fiyatların yükselmesi gerektiğini vurguladı.
“Kuraklık Felaketi Geldi, Acil Önlem Şart”Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımı doğrudan tehdit ettiğini, son yılların en kurak ilkbaharının ardından en sıcak yaz aylarının yaşandığını belirtti. Özellikle yüksek rakımlı fındık bahçelerinde %100’e varan zararlar görüldüğünü aktaran Bayraktar, “Artık kuraklık bu ülke için çok büyük bir tehdit. Su tüketimi birkaç yıl içinde kişi başı 1000 metreküpün altına düşecek ve Türkiye su fakiri olacak” uyarısında bulundu.
“Sulama Yatırımlarına Öncelik Verilmeli”Açık sulama kanallarında ciddi su kayıpları yaşandığını belirten Bayraktar, sulama randımanının %52 seviyelerinde olduğunu söyledi. “Acilen sulama kanallarını kapalı sisteme geçirmemiz gerekiyor. Baraj ve sulama yatırımları birlikte tamamlanmalı. Basınçlı sulama sistemlerine geçiş desteklenmeli” dedi.
“Tarımı Desteklemekten Başka Çaremiz Yok”Genç nüfusun tarımdan uzaklaştığını ve çiftçilik yaş ortalamasının giderek yükseldiğini hatırlatan Bayraktar, “18-32 yaş arası çiftçi oranı %5’e düştü. Bugün tarımı göçmen işçilerle sürdürüyoruz. Onlar gittiğinde üretimi kim yapacak?” diye sordu. Üreticinin üretimden çekilmemesi için desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, kuraklık nedeniyle borçlarını ödeyemeyen üreticiler için borç yapılandırması ve nakdi yardım talebini yineledi.
“Karadeniz’de Fındık Yoksa Hayat da Yok”Fındığın Karadeniz için yalnızca bir tarım ürünü değil, aynı zamanda bir geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Fındık Karadeniz’in yaşam kaynağı. Fındık para ediyorsa Karadeniz’de hayat var, etmiyorsa yok. Fındık esnafı da, tüccarı da, vatandaşı da ilgilendiriyor” dedi.
Türkiye’nin dünya fındık üretiminde lider olduğunu ve bu ürünün stratejik önem taşıdığını belirten Bayraktar, Türk fındığının kalite ve üretim kapasitesi açısından rakipsiz olduğunu söyledi.
“Üreticiye Destek Artırılmalı, Gerekli Tedbirler Alınmalı”Konuşmasının sonunda tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten Bayraktar, “Bu afeti bir daha yaşamamak için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Eğer bu yıl fındık para etmezse, yeterli destek verilmezse, önümüzdeki yıl üreticiyi bu bahçelerde bulamayız. Bu mesajı Ankara’ya taşıyacağız” diye konuştu.