Reklam
Reklam
“12 Kasım Düzce Deprem Çalıştayı” Gerçekleştirildi

“12 Kasım Düzce Deprem Çalıştayı” Gerçekleştirildi

15 Kasım 2022 - 13:33

Düzce Üniversitesi, Düzce Belediyesi ve AFAD iş birliği ile düzenlenen “12 Kasım Düzce Deprem Çalıştayı”nda, deprem bilincinin oluşmasına ve acil durumlara karşı direncin artırılmasına vurgu yapıldı.

Düzce Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Kara, davetli misafirler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Depremlerde ölen vatandaşlarımız anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan yaptı. Ülkemizin en aktif deprem kuşağı üzerinde olduğunu söyleyen Arslan, yaşanan depremlerin can kayıplarının yanında önemli maddi kayıplara da yol açtığını vurguladı. Bilime güvenilerek, bilimsel veriler doğrultusunda depreme dayanıklı yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan, 12 Kasım Düzce depreminde ve diğer depremlerde canlarını kaybedenleri rahmetle anarak konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, çalıştayın katılımcılar için bilgilendirici olacağını ifade ederek, katılımcı öğrenciler için de oldukça yararlı geçeceğini ve eksiklerinin giderileceğini söyledi. Çalıştayın başarılı geçmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Nedim Sözbir, programa katılanlara ve katkı sunanlara teşekkür etti.

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra çalıştay, oturum başkanlığını Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan’nın, konukları konuşmalarını yapmak için kürsüye daveti ile başladı.

“Bina Güçlendirmeleri ve Yenilemelerinde 2000 yılı Öncesine Öncelik Verilmeli”

Çalıştayın ilk sunumunu İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki gerçekleştirdi. “Mevcut Yapıların Deprem Güvenliği ve Riskin Azaltılmasına Yönelik Müdahalelerin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi” başlıklı sunumunda Prof. Dr. İlki, İzmit ve Düzce depremlerinde yıkılan betonarme binaların çokluğu, insanlarda betonarme binaların güvenli olmadığı gibi bir algı oluşturduğunu, ancak bu algının yanlış olduğunu, binaların doğru bir şekilde yapılmadığı için yıkıldığını vurguladı. Bina güçlendirme ve yenileme çalışmalarına 2000 yılından önce yapılan konut ve binalardan başlanması gerektiğini vurgulayan Alper İlki, 2000 yılından sonra bina yapım sürecinde denetimin artırılarak daha güvenli binaların oluşturulduğunun altını çizdi.

“Risk Yönetiminin Önemi Anlaşılmaya Başlandı”

Sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu ise depremlerin yıkıcı etkisini, incinirlilik dairesi olarak açıkladı. Yapı kalitesinin incinirliliği etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Utkucu, depremin olup olmayacağı tartışmasından çok incinirlilik etkisinin azaltılması hakkında çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kriz yönetiminden çok risk yönetimi ile ilgilenilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Murat Utkucu, son zamanlarda yapılan çalışmaların risk yönetiminin önemini gösterdiğini söyledi.

“Afetler Karşısında Dayanıklılığımızı Artırmalıyız”

Çalıştayın son sunumunu yapan Düzce İl Afet ve Acil Durum İl Müdürü Ali Kartal, Türkiye’nin deprem bakımından yüksek riskli bir coğrafyada olduğunu vurgulayarak, yapılan çalışmaların amaçlarından bir tanesinin de afetler karşısında toplumun dayanıklığını artırmak olduğunu dile getirdi. Yapılan çalışmalar sonrasında afetlere karşı müdahalede ülkemizin çok iyi bir seviyeye geldiğini söyleyen Ali Kartal, resmi çalışanların yanında, verilen eğitimlerle de son zamanlarda gönüllü katılımcıların arttığını belirterek, duyarlı davranışları için katılımcılara teşekkür etti.

Çalıştay sonunda katılımcılar, Düzce Arama Kurtarma (DAKE) ile Ulusal Medikal Kurtarma ekibinin açmış olduğu stantlarda bilgilendirildi. Ayrıca öğrenciler ve katılımcılar gün boyu Konuralp Yerleşkesi’nde bekleyen AFAD’ın farkındalık simülasyon tırını ziyaret ederek, deprem tatbikatı yapma şansı yakaladılar.

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

 

 

Bu haber 708 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Selçuk Aslan; iftar sonrası Düzce Arama Kurtarma Derneği (DAKE)'ni ziyaret etti.
Vali Selçuk Aslan; iftar sonrası Düzce Arama Kurtarma Derneği...
Akçakoca’da 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlamaları devam ediyor.
Akçakoca’da 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası...