Reklam
Reklam
DÜZCE’DE FINDIK HASADI DEVAM EDİYOR

DÜZCE’DE FINDIK HASADI DEVAM EDİYOR

22 Ağustos 2023 - 17:30

İl Tarım ve Orman Müdürü Esra UZUN Düzce ili için çok önemli bir geçim kaynağı olan fındığın hasadına katıldı.

Düzce merkez Köprübaşı Ömerefendi ve Küçükmehmetler köylerindeki fındık üreticileri Hidayet ÇETİN ve Selahattin DEMİRAĞ'IN bahçelerindeki fındık hasadına eşlik eden İl Müdürü UZUN açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamada “İnsan sağlığı ve beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan fındık, kolesterolü azaltma özelliğine ve içeriğindeki antioksidan ile fitokimyasal maddelerin, kanser gibi önemli kronik hastalıkları önleme ve tedavisinde büyük önemi vardır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre 100 gr. fındık, insanın günlük protein ihtiyacının %22'sini karşılamaktadır" dedi.

Açıklamalarına devam eden İl Müdürü “Dünya fındık üretiminde lider konumda yer alan Türkiye, 2020 yılı FAO verilerine göre Dünyada toplam üretimin %61'ini karşılamıştır. Türkiye dünya fındık ihracatında da %56'lık payla lider konumdadır. İlimizde toplam tarım alanı 75.121 hektar olup bu alanın %85 i olan 63.203 hektar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Alan olarak Ülkemizde 6. sırada olan ilimiz, 2022 yılı TÜİK verilerine göre ülke üretiminde de 5. sıradadır. Düzce'de 2022 yılı üretimi 83 bin 470 ton iken, 31 Mart 2023 tarihinde yılında meydana gelen İl genelindeki don zararı nedeniyle 2023 yılı fındık rekoltesi 70 bin 166 ton olarak belirlenmiştir. Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı meydana gelmektedir" dedi.

Fındık hasat edildikten sonra en önemli işlemlerin harman, kurutma ve depolama olduğu bilinmekte olup üreticilerimizin hasattan sonra Fındık nem oranın %12 altına düşmeyecek şekilde kurutma işlemi yapmaları önem arz ettiğini belirterek, 2023 yılı fındık hasat döneminin tüm üreticilere hayırlı ve bereketli olmasını diledi.​

   

Bu haber 1893 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hastanelerde onaylı randevu dönemi yarın başlıyor! Sistem böyle çalışacak
Hastanelerde onaylı randevu dönemi yarın başlıyor! Sistem böyle...
Akçakoca Tarihi Çarşının önemli konukları vardı
Akçakoca Tarihi Çarşının önemli konukları vardı