Reklam
Reklam
Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde...

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde Bitkilendirme Çalışmalarına Başlandı

06 Ocak 2022 - 17:31

Alt yapısı Düzce Üniversitesi Rektörlüğü tarafından tamamlanan, Orman Fakültesi ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin özverili çalışmaları ile sona gelinen “Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi” yatırımında ilk bitki dikimi, düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Engin Eroğlu ile öğretim elemanları, idari personeller ve öğrenciler katıldı.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Üniversite heyeti tarafından, “Hoş Geldin” bahçesinde; Zeytin ( Olea europea), Piramidal Defne  ( Laurus nobilis “ Pyramidalis”), Piramidal servi   (Cupressus sempervirens “Pyramidalis”), Altuni Leylandi (x Cupressocyparis leylandii 'Aureae') gibi ağaçların dikimiyle bitkilendirme çalışmaları başladı.

Ülkemizin ve Bölgenin Biyolojik Çeşitliliğinin Sürdürülebilirliğinde Önemli Rol Üstlenecek

Ülkemizin ve bölgenin biyolojik çeşitliliğinin sürdürülebilirliğinde önemli bir rol teşkil edecek 60 dekarlık alanda; “Hoş Geldin Bahçesi”, “Türk Bahçesi”, “Arboretum”, “Step”, “Maki”, “ Nemli Dere”, “Göl ve Sucul Bitkiler”, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler”, “Ex-situ Koruma Alanı” gibi 15 ana parsel temasından oluşan toplamda 43 parselin bitkilendirilmesi yapılacak. Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi; Doğa ve Botanik Müzesi’nden, Açık Hava Tiyatrosu’na, kafeterya ve rekrasyonel amaçlı oturma alanlarından gezi alanlarına kadar birçok donatı elemanı içeriyor.

“Düzce Batı Karadeniz’in En Önemli Biyolojik Çeşitlilik Merkezlerinden Biri”

Program sonrasında Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi hakkında açıklamalarda bulunan Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Ülkemiz yeryüzünün en önemli biyolojik çeşitlilik merkezlerinden birisidir. Çok sayıda bitki türünün gen merkezlerinden olan ülkemizde; 167 familyaya ait 1220’si doğal olmak üzere toplamda 1320 cins bulunmakta, bu cinslere ait 11 bin 466 bitki taksonu doğal olup, toplamda 11 bin 707 damarlı bitki taksonu yer almaktadır. Düzce ili ise Batı Karadeniz’in en önemli biyolojik çeşitlilik merkezlerinden birisi olup; 1255 damarlı bitki taksonuna ev sahipliği yapmakta, bunlardan 59 tanesi endemik, 24 taskon ise nadir olarak yayılışını göstermektedir. Bundan dolayı, hem ülkemizin hem de bölgemizin biyolojik çeşitliliğinin sürdürülmesinde önemli rol teşkil edecek olan; ‘Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’ projesini kampüsümüzde sürdürmekteyiz. 2019 yılında, Rusya Adige Devlet Üniversitesi ile imzalamış olduğumuz, ‘Botanik Bahçeleri ve Herbaryumlar’ iş birliği protokolü ile bu konudaki çalışmalarımızı uluslararası boyuta taşımış bulunmaktayız. Ulusal boyuttaysa; Orman Fakültemiz, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ve DUOF Herbaryumumuz; ülkemizde bitki biyolojik çeşitliliği alanında; Resimli Türkiye Florası üzerine ANG Vakfı ve NGBB Botanik Bahçesi ile beraber önemli çalışmalar yürüten Flora Araştırmaları Derneği ile birlikte, "Ulusal Botanik Bahçeleri, Arboretumlar, Herbaryumlar ve Botanik Müzeleri Çalıştayı” gerçekleştirdi. Bu konuda Üniversitemiz bünyesinde kurulan, ‘Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’ ve ‘Orman Fakültesi Herbaryumu (DUOF)’ çalışmalarını sürdürmektedir.” ifadelerini kullandı.

Ülkemizin ve bölgenin biyolojik çeşitliliğinin sürdürülebilirliğinde “Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi”nin çok önemli katkıları olacağına vurgu yapan Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Ülke ve bölge biyolojik çeşitliliğinin ortaya çıkarılmasından, biyolojik çeşitliliğimize bağlı tıbbi bitkiler ve süs bitkilerinin üretimine; kültüre alınmasından, biyolojik çeşitliliğin korunmasına kadar uzanan geniş bir çalışma alını ve bilimsel altlık sunan, ‘Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’ Üniversitemiz için büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

 

Bu haber 1516 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
IPARD III 1. başvuru çağrı programı tanıtım toplantısı gerçekleştirildi
IPARD III 1. başvuru çağrı programı tanıtım toplantısı...
 Köylere Hizmet Görürme Birliği 2024 yılı Nisan ayı olağan Genel Kurulu yapıldı.
Köylere Hizmet Görürme Birliği 2024 yılı Nisan ayı olağan...