Reklam
Reklam
“Hz. Mevlana Varoluş Hikayesi Yazdığı İçin Her Çağın...

“Hz. Mevlana Varoluş Hikayesi Yazdığı İçin Her Çağın Düşünürü Oluyor”

25 Aralık 2022 - 17:02

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü’nün düzenlediği “Mevlana’nın Evrensel Çağrısı: Dinle ki Anlarsın” başlıklı Panelde Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; 26. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Çağın, Ege Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, Doç. Dr. İlyas Yazar, Doç. Dr. Atıf Akgün, Sakarya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Orhan Kaplan, TOBB ETÜ Dr. Öğr. Üyesi İsa Kerem Bayırlı, Düzce Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Ertuğrul, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recai Özcan, Prof. Dr. Metin Akkuş, Prof. Dr. Mehmet Emin Uludağ, Müzik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Haluk Yücel, davetli misafirler, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım sağladı.

 

Panel öncesinde Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç’e sürpriz yaparak, akademik camiaya yaptığı 30 yılı aşkın katkılarından dolayı kendi adına hazırlanan kitap Genç’e takdim edildi. 26. Dönem Milletvekili ve Akademisyen Prof. Dr. Mustafa İsen’in takdim ettiği kitapta; Prof. Dr. Genç’in yetiştirdiği öğrencilerinden, birlikte çalıştığı mesai arkadaşlarına kadar bir şekilde hayatına dokunduğu kişilerin duygu ve düşüncelerine yer veriliyor.

Panelin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recai Özcan ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, kendileri için önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, Prof. Dr. İlhan Genç’e bu güne kadar yaptığı başarılı çalışmaları için teşekkür etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç’in adına hazırlanan kitabı hediye etmek için kürsüye davet edilen 26. Dönem Milletvekili, Bürokrat ve Akademisyen Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. İlhan Genç’in akademik eğitimini bir dağın zirvesine tırmanan dağcılara benzeterek, Prof. Dr. Genç’in hiç kimseyi kırmadan, etrafındakilere de yardımcı olarak çok zorlu bir tırmanış gerçekleştirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Genç’e akademik camiaya yaptığı katkıları için teşekkür eden Prof. Dr. İsen, bundan sonraki çalışmaları için de başarı dileklerinde bulundu.

“Yaşadıklarım bana rüyada mıyım diye sorgulatıyor.” diyen Prof. Dr. İlhan Genç, kendisi adına yazılan kitapta emeği geçenlere ve ülkemizin çeşitli şehirlerinden gelerek kendisini duygulandıran herkese teşekkür etti.

“Anlamak İçin Önce Dinlemek Lazım”

Gerçekleştirilen açılış konuşmaları ve sürpriz hediye takdiminin ardından moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya’nın yaptığı panel oturumuna geçildi. “Mevlana’nın Evrensel Çağrısı: Dinle ki Anlarsın” başlıklı sunumunda bilgi ve deneyimlerini paylaşan Prof. Dr. İlhan Genç, Mevlana’nın genelde anlam üzerinde durduğunu ifade etti. Hz. Mevlana’nın Dinle beyitini 50’li yaşlarında yazdığını söyleyen Prof. Dr. Genç, anlama büyük bir önem veren Mevlana’nın anlamak için dinlemeyi de bilmek gerektiğini söylediğini vurguladı.

Mevlana’nın Afganistan’ın Belh şehrinden Moğol baskıları yüzünden 6 yaşında göçle tanıştığını söyleyen Prof. Dr. İlhan Genç, 10 yıl süren bu göçün Hz. Mevlana üzerinde travmalar yarattığını, ancak bunu HZ. Mevlana’nın çocuk olması nedeniyle anlayamayacağını dile getirdi.

“Hz. Mevlana Her Çağın Düşünürü”

Mevlana’nın Şems-i Tebrîzî ile karşılaşana kadar camide müezzinlik yaptığını; ancak Tebrizi ile buluşunca Mevlana’nın ezberinin bozulduğunu, iki alimin kavuşmasını iki okyanusun kavuşması olarak nitelendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Genç, Mevlana’nın bu kavuşma sonrası başladığı edebi hayatı ile 20 bin beyiti ve herkesin beğenerek okuduğu Mesnevi gibi eserleri kaleme aldığını ifade etti.

Asırlar geçmesine rağmen cağın düşünce insanı olarak anılan Hz. Mevlana’nın bir yok oluş hikayesi değil, var oluş hikayesi yazdığını söyleyen Prof. Dr. İlhan Genç, Mevlana’nın ölümünü bile gerçek sevgili olan Allah’a (C.C.) kavuşma düğünü olarak adlandırdığını dile getirdi.

“Hz. Mevlana Eserlerini Neden Farsça Yazdı?”

Hz. Mevlana’nın neden Farsça eserler verdiği sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. İlhan Genç, o dönemde edebi eserleri en iyi yansıtacak dilin Farsça olduğunu ve diğer tanınmış edebi kişilerin de Farsça eserler verdiğini söyledi. Ayrıca Türkçe’nin Yunus Emre gibi şair ve edebiyatçılarımızla yükselişe geçtiğini ifade etti.

Hz. Mevlana’nın ney şiiri ile insana gönderme yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Genç, sıradan bir kamışın yakılarak ve içinin boşaltılarak etkili bir müzik aletine dönüştüğünü hatırlatan Mevlana, ham insanın da yanarak, eğitilerek, içindeki kötülüklerden, kıskançlıktan arınacağına inandığını ifade etti.

Mevlana’nın olgun bir insanın önceliği aşka verdiğini; ancak aklı ve iradeyi elden bırakmadan işlerini yürütmesi tavsiyesinde bulunduğunu söyleyen Genç, buradaki aşkın yapılan işe ya da her hangi bir şeye, değere karşı duyulan hissiyat olduğunu dile getirdi.

Panel Düzce Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencisi Ramazan Doğan’ın ney dinletisi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

Ek küçük resmi

 

 

 

Bu haber 489 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Düzce Üniversitesi’nde Fındık Dönüşüm Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştirildi
Düzce Üniversitesi’nde Fındık Dönüşüm Merkezi’nin...
Akçakoca Meslek Yüksekokulu’ndan “Seyahat Acentalarında Kariyer ve Girişimcilik” Semineri
Akçakoca Meslek Yüksekokulu’ndan “Seyahat Acentalarında...