Reklam
Reklam
“İstihdam Meleği” Projesi ile İstihdama Önemli Katkı

“İstihdam Meleği” Projesi ile İstihdama Önemli Katkı

09 Mart 2022 - 18:01

“İstihdam Meleği” Projesi ile İstihdama Önemli Katkı

Ülkemizde çeşitli sektörlerde yer alan iş gücü ihtiyacının gençlerimizin gelecek kaygılarını ve devletimizin istihdam politikaların katkı sağlanması gerekliliğin bilinci olarak Düzce Üniversitesi; “İstihdam Meleği” adını verdiği “Güdümlü istihdam projesini” uygulamaya geçirmektedir.

Özellikle meslek yüksek okullarında yetişen öğrencilerin henüz öğrencilik aşamasında iken hedef bir firmanın beklentilerine göre yoğrulması kendilerini istihdam edebilecek firmalar için öğrencilik süresini hazır hale gelmeleri sadece sektöre odaklı değil spesifik bir firma odaklı olarak doğrudan hedef firmalar ile eşleşmeleri önemli bir strateji olarak ortaya çıkmaktadır.

İstihdam Meleği (İs-Me) projesine ilişkin on temel uygulama esası bulunmakta olup bu esaslar aşağıda açıklanmıştır.

*Bire bir eşleşme: Meslek yüksek okullarının ilk yarıyılında, fakültelerin de beşinci yarıyılında öğrenciler birebir olarak alanlarına yönelik bir firma ile eşleştirilmektedir. Öğrenci-Firma eşleşmelerinde öğrenci seçim sürecine doğrudan firma yöneticilerin dahil olmakta, firma yöneticiler mülakat ve anketler ile firmalarda istihdam etmek üzere projeye dahil edilecek öğrenciler belirleyebilmektedir.

*Müfredat belirleme: Firmaların ve öğrencilerin eşleşmesini takiben, firma yöneticileri öğrencilerin eğitim öğretim müfredatların eklemek veya içeriklerin zenginleştirmek istedikleri dersleri belirlemekte, ilgili öğrencilerin eğitim-öğretim müfredatı firmaların önerilerine göre düzenlenmektedir.

*Hibrit eğitim: Eğitim öğretim süreci tamamıyla eş zamanlı olarak uygulamalı ve akademik eğitim bileşenlerin oluşmakta,alışılageldiği üzere önce teorik eğitim sonra uygulama gibi bir ayrım yapılmamaktadır.

*Firma profesyonellerin yürütülen dersleri:Eğitim- öğretim müfredatın yer alan bazı derslerin firma profesyonelleri (İKY Müdrü, üretim müdürü Kalite müdürü vb) tarafından yürütülmesi sağlanmaktadır. Hangi dersler firma profesyonelleri tarafından yürütüleceği yine firma tarafından belirlenmektedir.

*Firma ortamında yürütülen dersler: Eğitim-öğretim müfredatında yer alan bazı dersler firma ortamında ve firma kaynakları kullanılarak yürütülmesi sağlanmaktadır. Hangi dersler firma ortamında yürütüleceği yine firma tarafından belirlenmektedir

*Oryantasyon: Öğrenci-Firma eşleşmelerinde öğrenciler ilgili firmalarda kurum kültürü kurumsal değer ve çalışma sistemi, gizlilik politikaları istihdam, sonrası çalışma koşulları vb. konularda bilgilendirmektedir.

*Mentör: Öğrenci- Firma eşleşmelerinde öğrenci firma tarafından ilgili firmada görev yapan ve kariyer yolculuğu süresi öğrenciler bilgi ve deneyimler aktarabilecek bir mentor atanmaktadır.

*Yeterlilik karnesi: Firmalar tarafından öğrencilerimiz istihdam olanağı artırmak üzere öğrencilerimize kazandırılması gereken mesleki, teknik ve sosyal bilgi ve beceriler içeren yeterlilik karnesi oluşturmaktadır.

*İş yeri eğitim ve staj: Öğrenci-Firma eşleşmelerinde öğrencilerin akademik olarak da yükümlü oldukları stajlar ile, 3+1 ve 7+1 programlardaki iş yeri eğitimleri de eşleşme firmada gerçekleştirmektedir.

*İS-ME Sertifikası: Öğrencilerin mezuniyetleri ile birlikte Düzce Üniversitesi diplomaların ek olarak, istihdam Meleği projesi kapsamında firmada sağladıkları kazanımlara yönelik bir belge de verilmektedir.

Böylece Düzce Üniversitesi “İstihdam Meleği” projesi ile mesleki eğitime yalnızca iş yeri eğitim ve veya staj kapsamında değil, bire bir Öğrenci –Firma eşleşmesi bakış açısıyla bütüncül yaklaşan yeni ve farklı bir model hayata geçirmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=jXmJaoB5j8Y

Düzce Üniversitesi

Mehmet Nazim Pazvant

TOBB | Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İstihdam Meleği Projesi - Düzce Üniversitesi

YOUTUBE.COM

Bu haber 1766 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Düzce Üniversitesi’nde Fındık Dönüşüm Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştirildi
Düzce Üniversitesi’nde Fındık Dönüşüm Merkezi’nin...
Akçakoca Meslek Yüksekokulu’ndan “Seyahat Acentalarında Kariyer ve Girişimcilik” Semineri
Akçakoca Meslek Yüksekokulu’ndan “Seyahat Acentalarında...