Reklam
Reklam
TARIMIN GELECEĞİ MÜSİAD TARIM ZİRVESİNDE ELE ALINDI

TARIMIN GELECEĞİ MÜSİAD TARIM ZİRVESİNDE ELE ALINDI

12 Haziran 2022 - 12:41

leceği Adana'da düzenlenen MÜSİAD Tarım Zirvesinde ele alındı. Etkinlikte değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yerli ve milli tarım teknolojilerinin önemine değinirken,"Bilinçli tarım seferberliğini hayata geçirmek zorundayız" dedi. MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen ise konuşmasında tarımın tüm politikalarında insan merkezli stratejiler oluşturması gerektiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), "Gelecek Tarımda" başlıklı MÜSİAD Tarım Zirvesi düzenledi. MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu koordinasyonunda MÜSİAD Adana Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, milletvekilleri, il protokolü, sivil toplum kuruluşu ve sektör temsilcileri ile MÜSİAD üyeleri katıldı. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ise MÜSİAD Tarım Zirvesine telefonla bağlanarak misafirlere hitap etti.

"Yerli ve milli tarım teknolojileri Türkiye'yi üretimde ileri seviyeye taşıyacak"

Programda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye'nin verimli toprak ve iklim şartları ile dünyanın en öneli tarımsal üreticileri arasında bulunduğunu söyledi. Genel Başkan Asmalı konuşmasında şunları söyledi: 

"Türkiye, verimli toprak ve iklim şartları ile dünyanın en önemli tarımsal üreticileri arasında yer alıyor. Tarım, gıda ve hayvancılık sektöründe teknoloji ve yenilik içeren uygulamaların ise istenen seviyede kullanılamadığı dikkat çekiyor. Ülkemize özgü coğrafi-beşerî-ekonomik koşullar dikkate alınarak geliştirilecek yerli teknolojiler ile tarım sektöründe çok daha ileri bir konuma ulaşabileceğimize inanıyoruz."

"Bilinçli tarım seferberliğini hayata geçirmek zorundayız"

Genel Başkan Asmalı, donanımlı gençlerin tarımsal üretime yöneltilebileceğini ifade ederek, "Yatay ve dikey ölçekte bilinçli tarım seferberliğini hayata geçirmek zorundayız" değerlendirmesinde bulundu. Başkan Asmalı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarımın geleceğine Y ve Z Kuşağı’nın yön vereceğini unutmamalıyız. Bu alanda yüksek bir başarıya ulaşabilmenin sırrı ise genç kitleyi tarıma yöneltebilmekten geçiyor. Yatay ve dikey ölçekte bilinçli tarım seferberliğini hayata geçirmek zorundayız. Çünkü bu teknolojilere çok daha yatkın ve vâkıflar. İşin zor ve kıymetli yanı ise yerli ve milli yazılımlar gerçekleştirmek. Bu konuda son derece kabiliyetli ve donanımlı bir nesle sahibiz. MÜSİAD olarak gençlerimizi sadece tarım sektörü odaklı değil, Türkiye’ye çağ atlatacak her sektörde yerli ve milli teknolojiler geliştirebilmeleri noktasında teşvik etmeye büyük bir heyecanla devam edeceğiz."

Ulusal ve yerelde kadın girişimiyle tarımsal kalkınmaya destek sağlanması hedefleniyor

Tarımsal kalkınmada eğitimin önemine işaret eden Genel Başkan Asmalı ayrıca, ulusal ve yerelde kadın girişimin desteklenmesi ile sektöre güç katılabileceğini ifade etti. Başkan Asmalı, MÜSİAD'ın lise ve üniversitelerde düzenlenecek seminer programları ile tarımın ekonomik fırsatları ve stratejik önemini anlatacağını söyledi:

"Tarımsal teknolojiye yönelik adımların yanı sıra MÜSİAD, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu ile birlikte lise ve üniversitelerde tarımın ekonomik fırsatlarını ve ülkemiz için stratejik önemini düzenlenecek programlarla anlatacak. Aynı zamanda MÜSİAD Kadın ile ortaya konan ve kadın girişiminin güçlendirilmesini hedefleyen çalışmalar, ulusal ve yerelde kadın girişiminin desteklenmesi ile yöresel mutfaklar, yerel bahçe üretimi ve il gastro turizm çalışmalarının geliştirilmesine katkı sağlayacak. Tarıma dayalı sanayii yatırımları ve tarım kentlerin oluşturulması ile köylerde kalkınmayı destekleyen adımlara ön ayak oluyoruz. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığımız ile iş birliğinde AR-GE ve ÜR-GE projelerinin geliştirilmesine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

MÜSİAD'dan "Tarım Piyasası Düzenleme Kurulu" çağrısı

Küresel ısınma, tohum, teknoloji, nüfus artışı ve bölgesel çatışmaların dünya genelinde olumsuz sonuçlara neden olduğunu işaret eden MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen ise, tarımsal kalkınmada kapsamlı bir dönüşüm için yol haritasını açıkladı. Özen, değerlendirmesinde şunları söyledi: 

"İçinde bulunduğumuz süreçte küresel ısınma ve bölgesel çatışmalar dünyamızı olumsuz yönde etkiledi. Yaşanan gelişmelerin tarımsal çerçevede neler getireceği ise henüz öngörülebilir değil. Fakat ülkemiz atılacak doğru adımlar ile bu krizi fırsata çevirecek durumdadır. Bu nedenle dünyada tarım, gıda ve hayvancılık konularında başarılı ülkeler, bu alandaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyor iyi analiz etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Tarım Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin çalışmaları ve yetkinlikleri bu çerçevede güncellenmelidir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gibi benzer bir oluşum da tarım alanında kurulmalıdır. Başka bir deyişle 'Tarım Piyasası Düzenleme Kurulu' kurulması elzemdir. Net bir şekilde ifade ediyoruz ki; tarımsal politikalar kısa vadede değişmemeli ve siyasetten arındırılmalıdır. Tarım politikalarına ilişkin yasalar uzun vadeli olmalıdır. Dünyanın her ülkesinde çiftçiler destekleniyor, ülkemizde de bu desteklerin yeterli düzeyde olduğunu biliyoruz. Fakat destek politikaları daha da sadeleşmeli, ulaşılabilir olmalı ve de en önemlisi, bu destekler arazi yerine ürüne verilmeli ve direkt çiftçinin maliyetlerine yönelik şekillenmelidir."

"Tarımın tüm politikalarında insan merkezli stratejiler oluşturmalıyız"

MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, çiftçilerin üretim risklerinin minimize edildiği bir çalışmanın hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Özen ayırca, eğitim alanındaki gelişmelerle tarımda yaş ortalamasının düşürülmesi halinde sürdürülebilir tarımsal kalkınmaya doğrudan etki oluşturulacağını belirtti. Özen, sözlerine şöyle devam etti:

"Tarım risk barındırır, belirsizlik barındırır ve zor bir alandır. Maliyetlerin yüksekliğini göz önünde bulundurduğumuzda çiftçi bu riski alamıyor ve üretimden vazgeçiyor. Bu nedenle çiftçinin üretim riskini minimize edecek politikalarımız olmalıdır. Ekim aşamasında taban fiyat açıklanmalı ki çiftçi maliyetini ve karlılığını hesaplayabilmiş olur. Sözleşmeli tarım desteklenmeli, özellikle sözleşmeli tarım konusunda yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır. MÜSİAD'ın tüm politikalarında insan merkezli stratejiler bulunmaktadır. Tarımın da tüm politikalarında insan merkezli stratejiler oluşturmalıyız. Eğitimini tamamlamış iş bulmakta zorlanan ziraat mühendislerimizin her birine 2-3 köy sorumluluk verilmeli, bu modelle üreticiyi neyi nasıl daha verimli üreteceği konusunda bilinçlendirmiş oluruz. Tarımda yaş ortalaması 55 seviyelerindedir. Gençlere tarım sevdirilmeli; özellikle tarımla uğraşan gençlere 'girişimci' denilmelidir. Tarım liseleri kurulmalıdır ve özellikle devlet ve özel vakıflar tarafından en kısa zamanda 2-3 tarım üniversitesi açılmalıdır."

"Olumsuz döngüyü kırmak için köyde üretimi teşviklendirmek şart"

MÜSİAD Tarım Zirvesinde yaptığı konuşmada köylerin oluşan göç hareketleri ile yalnızlaştığını belirten MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan Kavak, bu nedenle köy çiftçiliğinin de yok olmakla karşı karşıya olduğunu belirtti. Kavak, olumsuz döngünün kırılması için köyde üretime teşvik getirilmesinin şart olduğunu belirtti. Kavak değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü:

"Tarım ve hayvancılıkta üretimi artırabilmenin en etkin yollarından biri köyden şehre göçü önlemektir. Bugün köy çiftçiliği azalıyor. Gençler, köyünde bitki veya hayvan yetiştirerek daha fazla kazanabilecekken şehirde asgari ücrete razı olmak zorunda kalıyor. Bu olumsuz döngüyü kırabilmek için köyde üreticiliği teşviklendirmenin şart olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan bireylerin Bağ-Kur primlerinin tamamını ya da büyük bölümünü, köylerde kurulacak tarımsal işletmelerde çalışanların sigorta primlerinin önemli bölümünü devletin ödemesi modelinin yarar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede Adana’nın pilot il olarak değerlendirilerek Türkiye’ye model olmasını öneriyoruz."

Tarımın geleceği panel oturumlarda ele alındı

MÜSİAD Tarım Zirvesi kapsamında düzenlenen panel oturumlarda tarımın geleceği kapsamlı şekilde ele alındı. Zirvede, Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz moderatörlüğünde düzenlenen "Yeter Ki Üret" panelinde Sunar Grup İcra Kurulu Başkanı Hasan Abdullah Özkan, Tarım ve Orman Baknalığı Bakan Danışmanı Doç. Dr. Muharrem Sait Say, ZİMİD Yönetim Kurulu Başkanı Emin Özer ve MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Emrullah Gökhan, TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak moderatörlüğünde düzenlenen "Yeni Dünya Düzeninde Tarım" panelinde BİSAB Başkanı Selami Yazar, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, TURİB Genel Müdürü Dr. Necla Küçükçolak ve Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Refleks Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan moderatörlüğünde düzenlenen "Tarımda Katma Değer Arayışı" panelinde ise Orzax CEO'su Yunus Emre Alimoğlu, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Menşure Özgüven ve Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç düşüncelerini paylaştı. MÜSİAD Tarım Zirvesinde ayrıca, Ziraat Bankası Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Pişmaf, "Tarımda Finansal Destekler", TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoglu, "Türkiye Tarımla Kalkınır Mı?", TİGEM Eski Genel Müdürü Halis Bilden, "Tarımda Verimli Sulamanın Ekonomiye Etkisi", Fiberli Growlight Direktörü Hakan Öztürk, "Dikey Tarım", Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım ise,"Tarımda Stratejik Planlama" başlıklı sunumlarıyla değerlendirmelerde bulundu.

 

müsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galerimüsiad galeri

Bu haber 742 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Selçuk Aslan; iftar sonrası Düzce Arama Kurtarma Derneği (DAKE)'ni ziyaret etti.
Vali Selçuk Aslan; iftar sonrası Düzce Arama Kurtarma Derneği...
Akçakoca’da 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlamaları devam ediyor.
Akçakoca’da 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası...