Reklam
Reklam
PEYGAMBER (sav) DEN GENÇLERE NASİHATLER
Bahadır KIBRIS

Bahadır KIBRIS

BAKIŞ AÇISI

PEYGAMBER (sav) DEN GENÇLERE NASİHATLER

12 Eylül 2017 - 11:38

1-            "İnsanoğluna şu beş şeyden hesap sorulmadıkça onun ayakları Kıyamet gününde Rabbinin huzurundan ayrılmayacaktır: a) Ömrünü nerede tükettiğinden, b) gençliğini nerede yıprattığından, c) malını nerede kazanıp d) nereye harcadığından ve, e) öğrendiği ilimle nasıl amel ettiğinden." Tirmizi, Sıfâtü'l-Kıyâme: 1. 

 2-           "Beş şey gelmeden evvel beş şeyi fırsat bil: Ölüm gelmeden önce hayatının, hastalık gelmeden önce sağlığının, meşguliyet gelip çatmadan önce boş vaktinin, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğinin, fakirlik gelmeden önce zenginliğinin."  Hâkim: Müstedrek. 

 3-           "Gerçekten Allah (cc), meleklerine karşı, kendisine ibadet eden bir gençle iftihar ederek buyuruyor: 'Ey şehvetini Benim için bırakan genç!  Ey gençliğini Bana bağışlayan genç!  Sen benim nezdimde meleklerimin bazısı gibisin.'"     İhyâi Ulûmi'ddin, 2:432'de. 

 4-           "Allah (cc), gençliğini 'a itaat yolunda zenginleştiren genci sever."  Deylemî. 

 5-           Resulullah (sav) buyurmuştur: “ Gençlerinizin en hayırlısı (olgunluk ve kemâlde) yaşlılarınıza benzeyen, yaşlılarınızın en şerlileri de (azgınlık ve şımarıklıkta) gençlere benzeyenlerdir.” Râmûz 281/15. Feyzü'l Kadîr, 15:776

 6-           "Allah (cc), gayri meşru şehvet peşinde olmayan genci pek beğenir."  Müsned, 4: 151. 

 7-           "Hangi delikanlı ki, genç yaşında evlenirse, onun şeytanı şöyle bağırır: 'Eyvah, dinini benden korudu.'"  Ramûzu'l-Ehâdis, c.1, s.179. 

8-            "Âdemoğluna zinadan nasibi yazılmıştır. Buna mutlaka erişecektir. Gözlerin zinası bakmaktır, kulakların zinası dinlemek, dilin zinası konuşmak, elin zinası tutmak, ayağın zinası da yürümektir. Kalp ise heves eder, diler. Ferc ise bunu ya uygular veya reddeder."    Müslim, Kader: 21. 

 9-           "Namahreme bakmak, şeytanın oklarından bir oktur ki, her kim Benden korkarak onu bırakırsa, zevkine bedel ona öyle bir iman veririm ki, onun lezzetini ve tatlılığını kalbinde duyar." Hadisi Kudsî, Taberânî ve Hâkim. 

 10-        “Bir genç Peygamberimize gelerek: "Yâ Resûlellah!, bana zina yapmak için izin ver" der. Orada bulunanlar gencin üzerine yürüyerek onu ayıplarlar ve men ederler. Onların aksine, Hz. Peygamber (sav),  " O genci Bana getirin" der. Engin şefkatiyle önce genci ginledi ve : "Bu zina fiilinin annene yapılmasını ister misin?" diye sorar. Genç: "Anam babam sana feda olsun ey Allah’ın Elçisi! Asla (istemem)" diye cevap verir. Peygamberimiz: "(Başka) insanlar da anneleri için bunu istemezler" der. Daha sonra, "Kızın için kabul eder misin?", "Kız kardeşin için.", "Halan için.", "Teyzen için bunu ister misin?" diye sorar ve her defasında, "Vi hayır" cevabını alınca, Hz. Peygamber (sav) de, "Diğer insanlar da buna razı olmazlar" der. Sonra elini gencin üzerine koyup, "Yâ Rabbi bu gencin günahlarını affet, kalbini pak et, iffetini muhafaza et" diye dua eder. Genç ondan sonra böyle hiçbir menfi eğilim göstermez, zinaya yaklaşmaz.  Müsned, 5: 256. 257.

 11-       “Alkame'den (r.a.): "Resûlüllah (sav) gençlerin yanına vardı ve şöyle dedi: 'Sizden kimin evlenmeye gücü yeterse evlensin. Çünkü evlilik gözü haramdan alı kor; iffet ve namusu muhafaza eder. Evlenmeye gücü yetmeyen ise oruç tutsun. Çünkü (oruç), cinsî arzuyu azaltır."Müslim, Nikâh:1.

Bu yazı 3567 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar