Reklam
Reklam
"DEPREM MÜZESİ" ŞART ! "DEPREM ŞEHİTLERİMİZİ...
Erol TAYHAN

Erol TAYHAN

"DEPREM MÜZESİ" ŞART ! "DEPREM ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ"

12 Kasım 2018 - 14:35

Düzce Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada “12 Kasım Düzce Depremi” nin 19. Yıldönümünde yerel seçim öncesi depremin unutturulmaya çalışılmasının yeni facialara davet niteliği taşıdığı vurgulanarak “tüm siyasi partilerimiz acilen deprem politikalarını ve Düzce’nin geleceğiyle ilgili projelerini şimdiden hazırlamak ve bunu halkımızla paylaşmak zorundadır. Bunun için acil olarak Düzce Deprem Müzesi kurulmalıdır. Deprem yaşamamış yeni nesile deprem bilinci kazandırılmalı. Deprem şehitleri unutulmamalı. Şehidini unutanın geleceği olmaz” denildi.

Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol TAYHAN, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi Anma Günü’nde yaptığı açıklamada önemli tespitlerde bulundu:

“17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin deprem yaraları sarılmaya çalışıldığı bir dönemde 87 gün sonra 12 Kasım 1999’da saat. 18.57’de geçirdiği ikinci büyük bir sarsıntı ile Düzce 30 saniyede yerle bir olmuştur. Hazırlıksız yakalanan halkımız telafisi bugünlerde bile çözülemeyen büyük acılar yaşamıştır. Evler işyerleri resmi ve özel yapılar yerle bir olmuş, Düzce telafisi güç bir sarsıntıyla adeta yok olmuştur” diyerek sözlerine başlayan Düzce Gazeteciler Cemiyeti (DGC)Başkanı Erol Tayhan, açıklamasını seçim öncesi belediye başkan aday adaylarının “depremi göz ardı etmeyecek” projelerle halkın karşısına çıkması gerektiğini hatırlattı. Tayhan açıklamasını şu şekilde sürdürdü.

“12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nde 710 Deprem Şehidi verdik.2.678 kişi yaralandı. Deprem şehitlerimizi unutamayız, unutmamalıyız. Şehidini unutan geleceğinden emin olamaz. Bunun için öncelikle yerel idarecilerimiz ve yerel idareye talip geleceğin idarecileri bu kentin geleceğini düşünmek ve buna göre planlama yapmak zorundadır. ‘Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür’ sözünden yola çıkarak unutmaya meyilli insanoğluna zaman zaman ‘unutmaması gereken olayları” hatırlatmak zorundayız. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi de bunlardan biridir. ‘Bazı kederleri unutmak yeni kederleri beraberinde getirir” o yüzden yaşanan musibetleri, eza ve cefaları unutursak, hele hele deprem şehitlerimizi unutursak yeni nesle neyi nasıl anlatacağız. Deprem yaşamamış deprem görmemiş yeni nesile yeni jenerasyona neyi nasıl anlatacağız. O yüzden Hazır yaşanmış örnekleri, yaşanabilir mantığı güderek anlatmak için öncelikle “Düzce Deprem Müzesi” kurmak zorundayız. Düzce dünyada rastlanmayacak aralıkla iki büyük felaketi yaşamıştır. Bunu vurgulayamazsak nasıl geleceğimizi planlayacağız, nasıl yerel idarecilerimizi seçeceğiz. Mehmet Akif Ersoy’un şu veciz sözü kulağımıza küpe

olmalı: “Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar: hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi…”

Burada hedef acıları yaşatmak değil tabii ki ancak ‘şehitlerini unutan geleceğinden emin olamaz.’ Dersler almak zorundayız. Geleceği planlarken geçmişten esastır. Yaşananları kimse yok sayamaz.

12 Kasım Düzce Depremi’nin 19. Yılında deprem şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor; daha güvenli daha planlı ve daha müreffeh bir Düzce’ için Düzce’de yaşayan herkesin birlik ve dayanışma içinde olması gerektiğini hatırlatmayı bir görev telakki ediyoruz.”

Selam ve saygılarımızla..

12. Kasım. 2018

Erol TAYHAN

Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

Bu yazı 56374 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar