Reklam
Reklam
SEÇİM - GEÇİM "İKİZ KARDEŞTİR"…!
Erol TAYHAN

Erol TAYHAN

SEÇİM - GEÇİM "İKİZ KARDEŞTİR"…!

29 Mart 2018 - 17:29

“Seçim ve geçim” farklı anlamlar ifade etse deayrı kulvarlarda olsa da; aynı hedef için mücadele eden iki kavram hükmündedirler. Açarsam uzun anlatmam gerekebilir. Anlamayanlar beni birazdan daha iyi anlayacaklardır.

Seçimin farklı yöntemleri vardır tabii ki geçimin de..Geçim derken ekonomiyi anlatmak istediğimi hatırlatmaya gerek yok sanırım…

“Seçim ve geçimi “ ülkemizde sadece seçim zamanı konuşsak ta “asl olan bu değildir”…Seçim ve geçimi bir ve beraber düşünmek zorundayız.

Seçim ve geçim özellikle demokratik ülkelerde “iç-içe geçmiş kavramlar” arasında yer almaktadır. Bana göre “seçim ve geçimikiz kardeştir”…!

Neden mi…!

Beş yıl tabii ki sabırla bekliyoruz, bekleyeceğiz…Her ülkenin seçim takvimi farklıdır ama  biz, bizim ülkedeki gelişim üzerinde yorum yapmamız gerekiyor…

“Geçim sadece seçim zamanı mı konuşulur,  ekonomi sadece beş yıldan beş yıla mı tartışılır…!”

Tabii ki hayır…! O halde seçim ve geçimi birbirinden ayırmamız mümkün mü…!

            AYAZDA DONMAYA MAHKUMSUN…!

Kışa girerken neden hazırlıklar yapılır. Kışlık gıdalar yakıtlar neden depolanır. Sen kışlık odununu kömürünü hazırlama istersen. Ya bütçeni ayarlamalısın, ya da kaynağını bulmalısın…! Yoksa kışın ayazında donmaya mahkumsun…!

Çiftçiyseniz bunu çok daha iyi anlarsınız. Yazın fasülye dikmeden kışın “kuru fasülye” yiyemezsin. Buğdayınız verimsizse bulguru da buğdayı da bulumazsın  kışın ortasında…! Boşa atalarımız ”Yazın gölge hoş, kışın çuval boş” dememiş… Yazın gölgede oturursan kışın da ya donarsın ya da açlıktan kıvranırsın…!

“Geçim”  tabii ki seçime endeksli değil ancak “seçimdeki sonuç geçimle entegre olmak” zorunda…Seçimde geçim gözardı edilemez. Seçimde geçim yok sayılamaz. Seçimde geçim şartları ve gelişme ortamları yok sayılamaz.

Yani her an geçime ihtiyacımız olduğuna göre, her an da seçim için mücadele etmemiz gerekiyor.

Bunu özellikle belirtiyorum: “Oyu sadece siyasiler kullanmıyor…!” Sadece seçilecek olanlar ya da siyasi faaliyetlerde bulunanlar oy kullanmıyor…!

O yüzden sadece siyasilerin seçim için çalışması da bir şey ifade etmez. Oydan sorumlu her kes, ülkede nefes alıp veren herkes; oy hakkı olsun- olmasın seçime endeksli çalışmak düşünmek, araştırmak ve buna göre hareket etmek zorundadır.

OY ANI’NA KADAR…

Yani “oy anı”na kadar, seçmen kararını kapalı odada vereceği zamana kadar, seçim ve geçimle endeksli çalışmak, düşünmek, planlamak ve buna göre karar vermek zorundadır. Seçtiğin adamı da seçeceğin sistemi de buna göre planlamak zorundasın. Bunun için seçimi de geçimi de birlikte düşünmek zorundayız…!

“Seçim” diyenler geçimi dikkate almıyor mu! Seçim diyenler ekonomik plan yapmıyor mu! Seçim diyenler bu ülkede vatandaşla aynı havayı teneffüs etmiyor mu! Seçim diyenler alış-veriş yapmıyor mu!

Bu ülkede sadece siyaset yapanlar mı yaşıyor! Bunun için seçimle geçimi aynı kategoride düşünmek lazım.

Kısa vadede değil, uzun vadede düşünmenin tercümesi “seçimle geçimi aynı ortamın tek parçası” olarak düşünmek gerekiyor. Onun için seçimle geçim kardeştir.

Doğru politika uygulamazsan doğru geçim olur mu! Doğru geçimin yolu doğru seçimden geçir.

Eğer her sorumlu bütün zamanını buna göre planlarsa inanın “seçim propagandasına hiç gerek kalmaz”

Parti bayrakları, seçim çalışmaları ve söylemleri beni ırgalamaz ki o zaman…!Atılan sloganlar kesilen palavralar beni hiç etkilemez ki!... Ben kararımı vermişim zaten…Diğer faktörler beni etkileyemez. Seçim günü  seçim bölgemde adımı soyadımı bulup imzamı atıp kararımı sandığa attım mı benim işim bitmiştir….! Niye telaş edeyim ki! Niye merak edeyim ki…! Sandıktan ne tür sonuç çıkarsa çıksın benim için problem yok. Ben kararımı bilinçli vermişim çünkü…! Sonuca “saygı”…Bu kadar…!

O yüzden seçim ve geçim iç-içe olmak zorundadır. Bu ufku artırır. Donanım sağlar. Yerel ve genel haberleri takip etmek zorunda kalırsın. Ülke nasıl yönetiliyor, belediye nasıl çalışıyor, geçim şartları nedir öğrenme ihtiyacı duyarsın..Yaşadığın kentin gazetelerini, dergilerini, televizyonlarını, haberlerini, programlarını en ince teferruatına kadar takip etmek zorunda hissedersin kendini…

Sizi düşünmeye araştırmaya gözlem yapmaya davet ediyorum teşvik ediyorum bir anlamda. Boş kutu gibi olmayın. Dolu ve donanımlı olun ki bir günde aldanmayın. Bir anda yıkılmayın.Bir anda kanmayın…!

Böyle toplumlarda “SEÇİM KOLAYDIR..”İyi bir seçim kolay geçim demektir.

Konuyu kavradınız değil mi!. Aklınızı başınıza alın. 

Şimdilik şu gerçeği unutmayın yeterli :”Seçimle geçim ikiz kardeştir”

Hadi kolay gelsin..Yeni SEÇİMLER hayırlı olsun…!

 

 

 

Bu yazı 60641 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar