Reklam
Reklam
PARTİYİ DEĞİL "İTTİFAKI ANLATIN"…!
Erol TAYHAN

Erol TAYHAN

PARTİYİ DEĞİL "İTTİFAKI ANLATIN"…!

05 Haziran 2018 - 13:31

24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan; adı “erken” diye konulan ancak kimilerine göre “baskın” kimilerine göre ”alel-acele” olarak da nitelenen bir seçimle karşı karşıyayız…

Tarihi bir seçim… İlginç bir seçim…! Farklı bir seçim…!

Ders kitaplarına yazılacak, “bilgi yarışmalarında sorulacak”, üniversitelerde “araştırma konusu olacak” kadar önem arz eden önemli seçim için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Böyle önemli bir seçimde “tartışılması gereken” konuları değil de halen “sistemi” tartışır olmamız da araştırılması gereken konuların başında geliyor bana göre… O yüzden ben bu seçimi “ittifak seçimi” veya “ittifak yarışı” olarak değerlendiriyorum. . .

İttifak yapan parti adaylarına verilen bir oyun, aynı ittifaktaki diğer partiye nasıl katkı sağlayacağı bilinmediği gibi; Cumhurbaşkanlığına aday olanlara verilen bir oyun ittifaka nasıl katkı sağlayacağı dahi bilinmiyor.

“Bilinmiyor” diyorum ama bana göre kasıtlı anlatılmıyor kasıtlı açıklanmıyor…! İbare “ağır oldu” diyebilirsiniz ancak görünen manzara bunu ispatlıyor..!.

KAFALAR KARIŞIK…

“Bilinmeyeni çok olan bir seçim” bu seçim…Kafalar karışık, adaylar ve partiler de ittifak adı altında karma-karışık…Kimse de bu konuda birbirine soru sormasa da “çekinceleri” içinde saklıyor…Rengini dışa vurmak istemiyor vatandaş…

Bilen saklıyor, bilmeyen de sormaya korkuyor. Neden: ”Renginin ortaya çıkacağından korkuyor…! Fikrinin zikrinin renginin ortaya çıkmasını istemiyor…Çekiniyor birilerinden…Dışlanmaktan, itilip kakılmaktan korkuyor. Renginin ortaya çıkmasında korkuyor…!

O yüzden “çekinceleri bol” bir seçim arifesindeyiz…

Bir tarafta MHP’nin önerisiyle oluşturulan Ak Parti’nin ve BBP’nin de dahil olduğu “Cumhur İttifakı”; diğer tarafta CHP, SP,DP ve İYİ Parti’nin bir araya gelmesiyle oluşturulan adına “Millet İttifakı” (veya “Demokrasi İttifakı” da denilen) ittifakın ilginç yarışına sahne olacak bir seçimle karşı karşıyayız…Resmen olmasa da, açığa tam olarak vurulmasa da bu seçim”ittifakların yarışı ittifakların seçimi olarak tarihe girecektir…Alışık olmadığımız bir seçim…

Vatandaş takmış siyasi partiye…Yıllardan beri bu “şarkıyı dinlemiş çünkü…A parti C parti. X parti Z parti …!O iki kulvar arasında gelip gidiyor. “Cumhur ittifakı”

nedir nasıl kurulmuştur, ”Millet İttifakı”ndaki partilerin birbirlerine karşı görev ve sorumluluğu nedir söyleyen olmadığı gibi inanın bilen de yok…!.

Siyasi Partiler Kanunu anlamadan karşımıza “ittifak” çıkarıldı; siyasi partilerin tüzüğünü okumadan ve tanımadan önümüze bir “ittifak” söylemi sürüldü, sunuldu…

İttifak’ın ifade ettiği manayı dahi bir çok vatandaş tam olarak anlamış değil…!

“İttifak” ne demek..! Üç beş partinin aynı anda seçime gitmesi aynı çuvala girmesi ne anlam ifade ediyor! Bu “aynı çuvala girmiş birden fazla partiyi” daha iyi tanımayı gerektirmez mi! Ya da mensubu olduğu partiyi tanıması yeterli midir!

KALAN ZAMAN BUNA YETER Mİ…!

Bir partiyi ve bir adayı tanıyamamış bir seçmenin bugün, bu kısa zamanda üç-beş partiyi ve adayı tanımasının pek kolay olmadığı ortada.

O yüzden 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak seçimin adı benim nazarımda “İttifak Seçimi”dir “İttifak Yarışı”dır…!

Bu seçimde bir partiyi tanımak yetmiyor: Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yanında, MHP ve BBP’yi de tüzükleriyle birlikte iyi okunmalıdır. Tek partinin adayının yanında diğer adayları da iyi tanımalısınız.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)’ni anlamanız gerekiyor. Adaylarıı da tanımanız gerekiyor. Saadet Partisi(SP)’nin yanında Demokrat Partiyi (DP)’yi de kavramanız gerekiyor. Başka…Aynı çuvalda yer alacak olan İYİ Parti’yi de iyi öğrenmemiz gerekecek…Bilinçli seçmen budur.

Anında düşünmeden araştırmadan verilen kararların bugün olmasa da yarın gelecekte başımıza telafisi güç sorunlar öreceği unutulmamalıdır.

Bunlar da yetmez: Liderleri de tanımalıyız. Geçmişlerini, söylemlerini, iş ve icraatlarını da bilmeliyiz: Ak Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan kimdir. MHP’nin Lideri Devlet Bahçeli’nin yanında Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel başkanı Mustafa Destici’yi de geçmişiyle birlikte tanımalıyız.

Bunlar da yetmez…Bu seçim Cumhurbaşkanı Adaylarını da iyi tanımalıyız: Recep Tayyip ERDOĞAN’ı, Muharrem İNCE’yi, Temel KARAMOLLAOĞLU’nu, Meral AKŞENER’i,

Ayrıca Vatan Partisi adına aday gösterilen Doğu Perinçek’in ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına aday gösterilen Selahattin Demirtaş’ı da tanımak zorundayız.

Zaman kısa ama araştırılması ve anlaşılması gereken alan bir hayli fazla… Böyle önemli bir seçimin bu kadar kısa zamana sıkıştırılması da sorunun bir başka parçası ama takılmayalım ona...!

İşin özü, tüm partileri tüzük ve ilkeleriyle birlikte anlamaya bugün zamanımız yetmeyebilir; İyisi mi siz şu “ittifakların” mahiyetini, ittifak çatısı altındaki “partilerin oy dağılımını, oy oranını artıları ve eksileriyle” anlayın ve anlatın şimdilik yeter…!

Bir oyun önemi büyük… Bir yerlere kızarak oy atmıyorum demek “akıl işi olmadığı gibi karşı tarafı da “beslemek anlamı taşır” bunu bilesiniz !

Kafaları kuma gömmeden başlayın çalışmaya anlamaya ve anlatmaya…! Bilin ve bilinçli olun ki; sizde bizde ilimizde, ülkemizde milletimiz de kazansın…!

Bu sözlerim sadece seçecek olanlar için değil, seçilecek olanlar için de geçerlidir.!

O zaman önce siz başlayın milletvekili adayları siz…!

Zaman kaybetmeyin yarın geç olabilir…!

Partileri yarın anlatırsınız bugün ittifakı anlatın ittifakları…!

Bu yazı 60460 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar